Kierkegaard i Japan
Søren Kierkegaard har beundrere over hele verden. Frankrig, Argentina, Rusland - Korea, Brasilien, Canada og Ungarn er blandt de lande som har særlige Søren Kierkegaard selskaber
I Japan er han også et stort navn - og her har han spillet en særlig rolle som bindeled østlig og vestlig kultur.
En overgang i 1960'erne, 1970'erne og 1980'erne var han så stor i Japan, at der var to konkurrerende Kierkegaard-selskaber - et i Osaka og et andet i Tokyo, der lå i strid med hinanden om, hvem der havde retten til at udlægge Kierkegaards tænkning. I perioder kunne medlemmerne af de to selskaber knapt tale med hinanden. Og de, der gik fra det ene selskab til det andet, blev betragtet som forrædere. Et pudsig detalje er, at lederne af de to selskaber havde samme familienavn - i Danmark havde nogle derfor den opfattelse, at der var tale om far og søn. Det var der dog kun i intellektuel forstand.
Den historie kan man læse ud af den akademiske bog "Kierkegaard Made in Japan" fra 1996 skrevet af danskeren Finn Hauberg Mortensen.
Vi tog til Japan for at se om der stadig var krig om Kierkegaard. Det var der ikke. Til gengæld mødte vi en håndfuld unge akademikere der mødes for at diskutere den svære dansker.
Han er som en slags far for mig - men han er meget streng," siger en af dem, "og jeg er ikke sikker på at jeg ønsker, at mine egne børn skal læse ham."