kierkegaard-logo

Her finder du en række radio-lydklip om Søren Kierkegaard.

 

Det moderne menneske set med kierkegaardske øjne

De første fem klip er fra et foredrag af ph.d.-studerende Christian Hjortkær. Som man se på næste side, ligner han  Bonderøven. Han begyndte dog at gå med kasket længe før TV-programmerne gik i luften - så "hvem ligner egentlig hvem", spørger han.

 

Foredraget drejer sig om selvet - om moderne menneskers selvrealisering vs. den gammeldags tanke om, at man skal frelses. Undervejs taler Christian Hjortkær om moderne livsstilssygdomme som depression, adhd og spiseforstyrrelser, som set med kierkegaardske øjne måske er en normaltilstand. Nu om dage har vi ekstremt høje krav til, at alt skal være muligt - det gør selvet så udmattet, at det søger tilflugt i depression. I øvrigt bruges De Nattergales Ingen øl til at tale om 'fortvivlelsen'.

 

Kierkegaard i populærkulturen

De næste fire klip er med Mads Vestergaard, som man også kan se i filmene med SAK i KBH. Optagelserne stammer fra et foredrag i Valby Medborgerhus. Det drejer sig om Kierkegaard og populærkulturen - og viser at begreber fra den danske filosof også kan bruges til at blive klogere på Matador, Batman og Dirty Harry. I foredraget gennemgåes også Kierkegaards stadier.

 

Radioklippene kan enten høres direkte på computeren - eller de kan downloades som podcast.