kierkegaard-logo

Opgave 8-12

Disse opgaver er udarbejdet af Søren Kjær Bruun, cand.theol. ph.d., der holder foredrag og laver workshops om Søren Kierkegaard for gymnasier landet over.

 

Søren-Kjær-Bruun

 

Kontakt: Email: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Opgaverne er blevet brugt i forbindelse med foredrag/workshops i gymnasiet og kræver ikke de store forkundskaber. De vil kunne bruges for eksempel i en dobbelttime. Teksterne giver et indblik i Kierkegaards verden og måde at skrive på, og de introducerer nogle af de emner, der optog ham.

 

Opgave 8: Eksistens og filosofi

Filosofferne tænker over tilværelsen. Men hvordan gør de? Og hvad skal der til, for at tanker om livet bliver til filosofi? Hvad er forskellen på at gruble og at filosofere?

  kierkegaardkierkegaard


 

Opgave 9: At træffe et valg

Eleverne skal udfra to små Kierkegaard-tekster diskutere, hvad det vil sige at vælge. Teksterne kan suppleres med Radio og Film fra sitet.

kierkegaardkierkegaard kierkegaard  


 

Opgave 10: Fortvivlelsens skikkelser

På baggrund af en lille Kierkegaard-tekst skal eleverne undersøge begrebet fortvivlelse – og søge at illustrere det ved at tegne eller fotografere hinanden med deres mobiltelefoner. Til sidst skal eleverne læse højt for hinanden fra Kierkegaards tale Lilien på Marken og Fuglen under Himlen.[

kierkegaardkierkegaard


 

Opgave 11: Selvets ABC - Selv-Agtelse, selv-Bebrejdelse, selv-Censur

Eleverne skal udarbejde en komplet ABC for selvet og derpå sammenligne resultatet med Kierkegaards tale Lilien på Marken og Fuglen under Himlen.

 kierkegaard 


 

Opgave 12: Religionskritik

Ud fra læsning af tekst fra Frygt og Bæven (om Abraham og Isaak) skal eleverne diskutere, om man kan bryde samfundets normer i en højere sags tjeneste. Den svære Kierkegaard tekst kan med fordel suppleres med Mathilde Clarks tekst fra samme værk.

kierkegaardkierkegaard kierkegaard